El Temple

Dins l’extens terme municipal, l’antiga casa dels templers de la Comanda d’Aiguaviva és visita obligada. Per arribar-hi hem d’agafar la carretera de Girona a Santa Coloma de Farners en sentit Girona; abans d’arribar al pont que passa per sobre l’autopista, a mà esquerra agafarem un camí que ens menarà a l’antiga casa del Temple, que s’alçarà a poca distància, davant nostre. Des de la carretera la casa no sembla res més que una casa pairal amb un petit temple adossat i amb bones terres de conreu. 

La finca està envoltada d’instal·lacions annexes. Però, a mesura que ens anem acostant a la casa, comencem a veure els signes identificatius d’aquesta antiga casa medieval: la façana està farcida de nombroses creus de l’antiga orde militar, escuts i inscripcions esculpides, de les quals se’n desconeix el seu missatge.

Davant la gran porta d’entrada hi ha una làpida gravada que ens voldria donar una informació però que el pas dels anys, i sobretot les mans de l’home, l’han malmesa. Ens endinsem a l’interior i la gran sala típica de totes les cases antigues ens dona una altra sorpresa en utilitzar com a suport del gran embigat de fusta una imponent columna de pedra del segle XVII, que va ser partida en un moment donat en dues parts.

Com ja hem dit, adossada a la casa es troba la capella de Santa Magdalena i d’aquí ha sorgit el nom de la casa del temple que també és anomenada temple de Santa Magdalena. Avui la capella es troba tancada al culte i el seu interior s’utilitza com a magatzem. La capella va patir importants destrosses en la darrera guerra (in)civil i a conseqüència d’aquells moments de por es varen extraviar les tres talles de fusta d’imatges religioses que es venerava en el seu interior.